top of page

10 українських фотокниг 2021 року

У 2021 році в українському фотографічному середовищі продовжився тогорічний тренд на видання фотокниг, хоча їх було видано й менше ніж у минулому, однак кожна заслуговує на окрему увагу й мала неабияке обговорення в фотографічній спільноті України. А одна з фотокниг в цьому переліку була видана за декілька днів до нового року.


Вже традиційно редакція Untitled опитала фотографів, кураторів, видавців та інших експертів, пов'язаних з видавництвом фотокниг в Україні, і попросили їх назвати одну фотокнигу. Таким чином ми отримали суб’єктивний список з 10 українських фотокниг, який редакція Untitled повністю поділяє, адже про 7 з 10 ми писали окремо протягом року.


Тож представляємо вам перелік українських фотокниг, що побачили світ у 2021 році.


UPHA Made in Ukraine

Перша антологія сучасної української фотографії "UPHA Made in Ukraine" в якій представлені 82 фотопроєкти 57 учасниць та учасників об’єднання «Українська фотографічна альтернатива». Видання містить матеріали, що описують історію угрупування, інтерв’ю із засновником і координаторами «Української фотографічної альтернативи», а також біографії художників, що мають на меті ознайомити читачів із доробком та творчим методом представлених в антології проєктів. Видавець BOOKSHA. Більш детально про книгу ми розповідали тут.

 


NA4JOPM8

Ігор Чекачков

Перша фотокнига українського фотографа Ігоря Чекачкова. Його фотопроєкт та однойменна фотокнига NA4JOPM8 - це серія зображень, що з'явилась на світ внаслідок помилки, випадковості, комп'ютерного збою до якого фотограф не мав жодного відношення. Фотокнига продовжує те, що зробила “помилка” на жорсткому диску: різні фотографії переплітаються завдяки різному розміру сторінок. Видавець Ist Publishing. Більш детально про книгу ми розповідали тут.

 


Сірий Контур

Валерій Ведута

Фотокнига "Сірий контур" українського фотографа Валерія Ведути - це серія пейзажів, що була знята у 2017 - 2019 роках на плівку для рентгенографії на Арабатскій стрілці, Україна. Видавець RedZet. Більш детально про книгу ми розповідали тут.

 


Криц (Цирк)

Тетяна Красна, Олександр Сінельніков та Данило Проскурін

Фотокнига "Криц" українських документальних фотографів Тетяни Красної, Олександа Сінельнікова та Данила Проскуріна - це однойменна фотоісторія про пересуваний цирк та життя циркових артистів залаштунками, що була знята у 2015 - 2017 роках. Видавець RedZet. Більш детально про книгу ми розповідали тут.

 


Дві кімнати

Тарас Бичко

Фотокнига «Дві кімнати» українського документального фотографа Тараса Бичка – це фотоісторія дитинства, дорослішання та фантазій його двох синів. Це своєрідний фотощоденник сім'ї фотографа, обмежений простором житла. Самвидав. Більш детально про книгу ми розповідали тут.

 


Pharmakon

Олександр Чекменьов


У грудні 2021 року італійське видавництво 89books випустило фотокнигу "Pharmakon" класика української фотографії Олександра Чекменьова з фотографіями із його фотосерії «Швидка допомога» яку він знімав у 90-х коли жив в Луганську і як фотограф їздив на виклики з бригадою швидкої допомоги.

 

247 поляроїдів знятих в Китаї

Сергій Мельниченко


Фотокнига "247 поляроїдів знятих в Китаї" - це історія тридцяти місяців життя у світлинах та образах українського фотографа Сергія Мельниченка який у 2015 році жив та працював танцюристом в Китаї. Видавництво Lendroit editions. Більш детально про книгу ми розповідали тут.

 

Обряд / Мій сексуальний Чернігів

Богдан Гуляй

У 2021 році італійським видавництвом 89books було видана фотокнига, що включає фотосерії "Мій сексуальний Чернігів" та "Обряд" українського фотографа Богдана Гуляя. Більш детально про обидві серії та книгу ми розповідали тут.

 

Хлопчики!

Антон Шебетко


Фотокнига "Хлопчики!" українського фотографа Антона Шебетко складається з фотографій, знайдених у спільнотах, присвячених неонацисту Тесаку. Останні 15 років він був надзвичайно відомий у країнах колишнього СРСР – не лише своїми нацистськими поглядами, а й популістською війною проти квір-спільноти. Самвидав.

 

Незалежні

Історія сучасної України у світлинах кращих документалістів

Фотокнига "Незалежні. Історія сучасної України у світлинах кращих документалістів" - це більше ніж 140 унікальних документальних фотографій від понад 60 українських фотографів. Розміщені в хронологічному порядку починаючи від проголошення незалежності України й до сьогодення фотокнига охоплює тридцятирічний період сучасної історії України. Видавництво "Ваш автограф".


Цей список є суб'єктивним й ні в якому разі не є рейтингом. Фотокниги представлені в списку у довільному порядку. Список, на жаль, не включає усі фотокниги, що вийшли в Україні цього року. Дякуємо усім хто відповів на наше запитання й тим самим сформував цей список. Вітаємо авторів з виходом у світ чудових фотокниг!

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page