top of page

10 українських фотокниг 2020 року

2020 рік запам'ятався неабияким пожвавленням в українській фотографії та виходом надзвичайної кількості нових фотокниг від українських фотографів. Через карантин неможливо було реалізувати більшість фотовиставок в Україні, але фотографи змогли це компенсувати чудовими фотокнигами, і особисто нас це дуже потішило.


Ми опитали фотографів, кураторів, видавців та інших експертів, пов'язаних з видавництвом фотокниг в Україні, і попросили їх назвати одну фотокнигу. Таким чином ми отримали суб’єктивний список з 10 українських фотокниг, який редакція Untitled повністю поділяє, адже про 7 з 10 ми вже писали протягом року.


Тож представляємо вам список з десяти українських фотокниг, що побачили світ у 2020 році.


"Харківська школа фотографії: гра проти апарату"

Надія Бернар-Ковальчук

Монографія мистецтвознавиці Надії Бернар-Ковальчук "Харківська школа фотографії: гра проти apparatus" - це перше монографічне дослідження явища Харківської школи фотографії. Видавець Музей Харківської школи фотографії (MOKSOP). Більш детально про книгу ми розповідали тут.

 

"Анамнез"

Михайло Палінчак

Перша фотокнига українського фотографа Михайла Палінчака. Фотопроект «Анамнез» – це дослідження нашої «нової норми» та візуалізація змін, що відбулись та ще відбуваються з нами, нашим повсякденням та оточуючим простором у зв'язку з глобальною пандемією спричиненою короновірусом. Самвидав.

 

"Лілії"

Олександр Чекменьов

Фотокнига класика української фотографії Олександра Чекменьова. В 1999 році в психіатричній лікарні, в місті Овруч Житомирської області, Олександр створює «Лілії» – серію пронизливих чорно-білих портретів. Проект став класикою української фотографії, даючи важливий приклад гуманістичного погляду на людей, що опинилися поза межами «норми». Видавець Музей Харківської школи фотографії (MOKSOP). Більш детально про книгу ми розповідали тут.

 

"На що дивиться кут?"

Юрій Коломієць

Фотокнига "На що дивиться кут?" українського фотографа Юри Коломійця. В книзі атор фокусується на пошуку зв'язку між міфотворчістю та міським простором. Його не цікавлять архітектурні форми. Візуалізація архітектури це лише симптоматична картина. Насправді, проблема лежить глибоко в історичній та культурній сфері. "На що дивиться кут?" стала фіналістом премії MACK First Book Award у 2020 році. Самвидав. Більш детально про проект ми розповідали тут.

 

"В’язкість"

Борис Михайлов

Фотосерія "В’язкість" Бориса Михайлова була завершена в Харкові в 1982 році, але лише зараз опублікована у вигляді книги. Фотографії в книзі відтворені в оригінальному масштабі з додатковим перекладом з російської на англійську. Крім того, у книзі представлено оригінальний двомовний нарис Михайлова "Я йшов полем", що висвітлює історію твору і який автор написав спеціально для цього видання. Видавець PPP Editions. Більш детально про книгу ми розповідали тут.

 

"Сихів"

Тарас Бичко

Фотокнига "Сихів" українського фотографа Тараса Бичка про одноіменний «спальний» район міста Львів. Книга демонструє глядачам життя "спального" району міста, яке є далеким від туристичного «блиску». Водночас такого справжнього, живого й близького багатьом українцям, документуючи реалії сьогодення. Самвидав. Більш детально про серію ми розповідали тут.

 

"Моя дорога Віра"

Марина Бродовська

Фотопроект «Моя дорога Віра» - це лист, який українська фотографиня Марина Бродовська, адресувала своїй подрузі дитинства, яка емігрувала до США понад вісім років тому. Ностальгічна історія про справжню дружбу та любов, зроблена у форматі фото-щоденника. Фотокнига Марини Бродовської «Моя дорога Віра» (My dear Vira) увійшла в шорт-лист Kassel Photobook Festival та Apperture PhotoBook Awards у 2020 році. Самвидав. Більш детально про серію ми розповідали тут.

 

"Шварценеггер — мій кумир"

Сергій Мельниченко

Фотокнига “Шварценеггер – мій кумир” — це історія про покоління 80-90 хх, що виросло на Голлівудських блокбастерах. Знята в 2012 році серія українського фотографа Сергія Мельниченка розповідає про молодих хлопців, закоханих у спорт, які перетворюють підліткові захоплення на життєвий орієнтир посеред задухи пострадянської провінції. Видавець Музей Харківської школи фотографії (MOKSOP).

 

"Микола Трох. Enfant Terrible української фотографії"

Валерій Сахарук


Монографія Валерія Сахарука про життя та творчість українського фотографа Миколи Троха. Ця книга результат дослідження документальних матеріалів, а також негативів й фотографій, більша частина яких зберігається в Любомльському краєзнавчому музеї та Всеукраїнському благодійному фонді імені Миколи Троха. Видавець Stedley Art Foundation.

 

"Укрзалізниця"

Юлія Полященко

«Укрзалізниця»фотопроєкт та однойменна фотокнига української фотографині Julie Poly (справжнє ім’я Юлія Полященко), що вона знімала упродовж 2017–2019 років. Маючи досвід провідниці, художниця відтворила найтиповіші ситуації, які відбуваються у вагонах українських поїздів. Проект зображує певні типи українських пасажирів, а також стереотипи щодо них, при цьому межі між реальністю та вигадкою повністю стираються. Самвидав. Більш детально про серію та книгу ми розповідали тут.



Цей список є суб'єктивним й ні в якому разі не є рейтингом. Фотокниги представлені в списку у довільному порядку. Список, на жаль, не включає усі фотокниги, що вийшли в Україні цього року. Дякуємо усім хто відповів на наше запитання й тим самим сформував цей список. Вітаємо авторів книг з виходом у світ чудових фотокниг!


Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page