top of page

На що дивиться кут?

Місто – соціальна площина із багатьма громадськими процесами, де головна роль закріплена не тільки за людиною. Взаємодія людей з навколишнім середовищем завжди має результат: культурний, економічний, політичний та інші. Події, що відбуваються на тій чи іншій території, можуть залишати як позитивний відбиток на суспільстві, так і формувати несприятливе середовище для життя людей. В обох випадках людині доводиться реагувати на те, що відбувається і створювати для себе зрозумілу та безпечну систему координат, в якій вона може існувати. Виходячи з соціальних умов, запропонованих індивіду, чи створених ним самим, місце, у якому він мешкає, поступово набуває ідентичних ознак. Так відбувається формування історії окремого місця, ба більше, країни у цілому, про що говорить надалі низка хронологій та даних. У деяких випадках джерелом інформації являється саме простір, оскільки він є віддзеркаленням певного періоду.



З плином часу стара інформація стає менш актуальною або взагалі змінює зміст та контекст. Це той випадок коли "колективна пам'ять" зберігає велику кількість вигаданих історій, а не фактів. "Міфологія простору" – термін, до якого Юра Коломієць апелює у книзі, пояснює соціальну активність людини у міському просторі. На його думку, відношення до архітектури, прикладного мистецтва та дизайну середовища має бути не як до об'єкта або продукту, але як до системи культурних відтворень та демонстрацій. Де людина знаходиться у статусі співрозмовника, ба більше, співучасника процесу.



У фотопроєкті "На що дивиться кут?" та однойменній фотокнизі Юра Коломієць розглядає простір як живий механізм з багатьма соціокультурними функціями, одна з яких – вбирати у себе соціальні явища для подальшої репрезентації у міському ландшафті. Об’єкти та предмети міського середовища вбудовані у нашу реальність і об'єктивно відображають історію, традиції та культуру в цілому. Все, що нас оточує – це результат взаємодії людини з простором. Сьогодні можна спостерігати, як у процесі міфотворчості народжуються нові форми стихійного ландшафту. Це сприяє розвитку нових громадських норм та масової культури в цілому.



Фотокнига Юри Коломійця "На що дивиться кут?" стала фіналістом премії MACK First Book Award у 2020 році та була видана автором у 2021 році.

Самвидав, 2021;

Сторінок: 144;

Фотографій: 73

Розмір: 22x 27 см;

Вартість: 1200 грн.


 

Юра Коломієць (1987 р.н., Київ) - український фотограф. Художник, який використовує медіум фотографії у своїй практиці. Живе і працює в Києві, Україна. Отримав ступінь магістра архітектури в Київському національному університеті будівництва та архітектури у 2010 році. У 2020 році потрапив у шорт-лист премії MACK First Book Award за свою книгу "На що дивиться кут?", а також в список "10 українських фотокниг 2020 року" за версією видання Untitled. Публікувався в GUP, Der Greif, FK Magazine. Учасник міжнародних виставок у Латвії, Польщі, Україні. Його робота зосереджена на соціальному ландшафті та темах, які пов'язані з особистою соціальною відповідальністю.


605 переглядів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page