top of page

Фотокнига "В’язкість" Бориса Михайлова

З друку у видавництві PPP Editions виходить фотокнига "В’язкість" відомого українського фотографа Бориса Михайлова.

Фотографії, представлені Борисом Михайловим у серії "В’язкість", були завершені та оформлені в Харкові в 1982 році, але лише зараз опубліковані у вигляді книги. Відтворені в оригінальному масштабі з додатковим перекладом з російської на англійську. Крім того, у книзі представлено оригінальний двомовний нарис Михайлова "Я йшов полем", що висвітлює історію твору і який автор написав спеціально для цього видання.

Одна з трьох ранніх і особливо важливих робіт із текстовим зображенням – Viscidity (В’язкість) була завершена після книги Вертикальні картинки і Горизонтальні Календарі (1978–1980) та незадовго до Незакінченої дисертації (1984). Як зазначає Михайлов: «Спочатку тексти тавтологічно повторювали те, що було видно на зображенні, ніби вони просто привертали увагу до фотографії (перша книга) ... поступово тексти змінювались і ставали поетичнішими і глибшими (друга книга) ... потім я додав цитати на додаток до власних роздумів про фотографію (третя книга)".

В'язкість була видана під час глибокого політичного застою. «Нічого не відбувається - взагалі нічого цікавого... Була якась впевненість, що суспільство перебуває на порозі чогось невідомого, в очікуванні чогось. Багато людей почувалось саме так”.

Михайлов є найбільш відомим завдяки провокаційним автопортретам та політично зарядженим кольоровим фотографіям, починаючи від найперших робіт у Червоній серії (1968–75) і закінчуючи болісними, але захопливими зображеннями бездомних у Радянському Союзі, опублікованих в серії Історія хвороби (1999).

Плідний і експериментальний митець; роботи Михайлова, лежать поруч з найповажнішими концептуальними художниками свого покоління. Фотографії з В’язкості часто виставлялися під час його професійної кар’єри, і найголовніше - у 2004 році на надзвичайно важливій виставці і в супровідному каталозі в Музеї сучасного мистецтва Серралвеш в Португалії Маргаритою та Віктором Тупіцин, Словесна фотографія: Ілля Кабаков, Борис Михайлов та Московський Архів Нового Мистецтва.

Перше видання;

Видавець: PPP Editions, 2020; Наклад: 500 примірників;

Вартість: 175$


Замовнити книгу можна тут

534 перегляди

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page