top of page

Там був кордон

"Там був кордон" - це подорож польського фотографа Ані Клосек по колишньому польсько-радянському кордону, який існував до агресії СРСР проти Польщі 17 вересня 1939 р. Це фотоісторія про старий польський кордон у новій українській державі.


"Ця подорож привела мене до маленьких сіл та містечок сьогоднішньої України. У пошуках історії про кордон, який 80 років тому проходив через ці райони, я їздила туди, де раптом закінчуються дороги, до забутих кладовищ, до сіл, які зникли або до тих, що незабаром спорожніють." - Аня Клосек

З лівого боку річка Збруч, що впадає в Дністер з правого боку. Дністер - прикордонна річка між Тернопільською та Чернівецькою областями. Раніше це був пункт, де стикались три кордони: польський, радянський та румунський. Польський - зліва, радянський - прямо за ним і румунський - справа.


"Це Україна колишнього польського прикордоння. Земля заплутаної долі. Раніше там була Польща, а зараз вона ближча до Польщі, ніж до Києва", - кажуть із посмішкою. "Більшість молоді або працює, або вже працювала в Польщі. Вона залишає Україну в пошуках краще життя." - АК

«А тих, хто живе по той бік річки Збруч, називають москалями. Як у дні Польщі, коли Москаль стояв за річкою», - пояснювали Ані жителі села, що мешкали вздовж річки Збруч.

У старих прикордонних районах поляків майже немає. Тут живуть переважно українці, у деяких з них були польські бабусі та дідусі. "Де поляки вашого села? Вони пішли, були вбиті, померли", - відповідають люди з фотографій.


З цієї подорожі виникає образ повсякденного життя в Україні, віддалений від міст та суєти сучасності, де ритмом дня керує час доїння та випасу худоби, а дороги сповнені 40-річними старими автівками "Лада".



Історії з давніх часів залишились у свідомості та серцях людей. Найстаріші згадують Польщу, вони пам’ятають вірші та пісні, які вивчали в польських школах. Деякі з них спотворені пам’яттю та часом, інші читаються бездоганною довоєнною польською мовою.



Аня Клосек (Ania Klosek) - польський документальний і вуличний фотограф. Член колективів BURN MY EYE та UN-POSED. Аня була нагороджена премією Grand Press Photo Award та номінована на премію Кшиштофа Міллера за роботу в Україні. Фотографії Ані Клозек виставлялися на Street Photography Now, Miami Street Photography Festival, Brussels Street Photography Festival, EASTREET, Eyes on Main Street, Women Street Photographers та персональних виставках. Викладає вуличну фотографію в ZPAF / Polish Art Photographers Association.


542 перегляди

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page