top of page

Вцілілі в Україні Стівена Шора

Фотопроект “Вцілілі в Україні” та одноіменна фотокнига американського фотографа Стівена Шора розкриває приховані історії 22 очевидців - жертв Голокосту в Україні та жахливих подій Другої світової війни.

До Другої світової війни в Україні було третє за чисельністю населення євреїв в Європі. До кінця війни півтори мільйонів було вбито озброєними підрозділами СС, які просувалися країною. Лише за два дні було вбито 34 000 євреїв та "небажаних", а їхні тіла викинуто у Бабин Яр.

Фотокнига “Вцілілі в Україні” поєднує надзвичайно потужні фотографії, які лишень натякають нам про період “пекла на Землі”, під час якого життя кожного героя фотопроєкту могло погаснути. Від подій Голокосту до наших днів пройшло більш, ніж пів століття, проте Стівену вдалося побачити і відобразити трагічні події в очах тих, що вижили.

Натомість їхні будинки та побутові дрібниці показують те, як пенсіонери живуть у сьогоденні, яке все ще не позбавилося впливів минулого. Саме такі деталі, як-от погруддя радянських “вождів”, старий єврейський календар, пожовклі портрети, самовари, радіо “брехунці” показують боротьбу з часом, який нещадно змінив життя людей.

Особливістю фотопроєкту є цікава візуальна мова Стівена. Він поєднав традиції документалістів з власним стилем, який ми можемо прослідкувати у попередніх проєктах “Незвичні місця” (Uncommon Places, 1982) та “Американські поверхні” (American Surfaces, 2005).

Проте даний проєкт є значно глибшим і більш емоційно зарядженим за попередні. Це пов'язано не лише з трагічністю досліджуваної теми, а й з тим, що дідусь Стівена по батьківській лінії був емігрантом з України, який покинув Батьківщину наприкінці XIX століття. Дружина Стівена Джинджер, знайшовши проєкт Survivor Mitzvah, заохотила чоловіка відвідати Україну для пошуку жертв Голокосту. "Вона розуміла, що мені слід було перейти до більш особистих тем у фотографії", — написав Стівен у післямові. І ця книга дійсно показує перехід фотографа до більш інтимного стилю.

Фотокнига “Вцілілі в Україні” була видана в 2015 році англійським видавництвом Phaidon Press. Фотопроект “Вцілілі в Україні” Стівена Шора єкспонувався в Музеї Сучасного Мистецтва в Нью-Йорку з листопада 2017 по травень 2018 року.

Стівен Шор (Нью-Йорк, 1947) – один з найбільш впливових фотографів сьогодення. Світлини Північної Америки 70-тих, які Стівен зробив під час подорожі країною, принесли фотографу світове визнання. Він став одним із піонерів використання кольору в арт-фотографії. З 1982 р. Стівен Шор керує програмою фотографії в коледжі Барда, Аннадейл-он-Хадсон, штат Нью-Йорк. У 1971 р. Шор став першим живим фотографом, який провів персональну виставку в Метрополітен музеї у Нью-Йорку. З тих пір його фотографії виставлялися на міжнародному рівні, зокрема перша виставка фотографії Тейт Модерн «Жорстока і ніжна» в 2003 році. Його роботи збирали музеї усього світу, зокрема Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку.


401 перегляд

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page