top of page

Життя триває Яна Юрчака

Фотопроєкт «Життя триває» польського документального фотографа Яна Юрчака (Jan Jurczak), що був знятий у 2017 - 2018 роках в Донецькій області у містах, розташованих за декілька кілометрів від лінії фронту. В Україні фотопроєкт Яна Юрчака було представлено на головній експозиції «Хто поруч з тобою?» міжнародного фотофестивалю Odesa Photo Days 2021 в Музеї сучасного мистецтва Одеси, Україна.


Дорога від села Широкино до міста Маріуполь, Донецька область, Україна, 2018

Ян Юрчак встановив особливо міцний зв’язок з однією місцевою громадою мешканців Авдіївки, передмістя Донецька, яку він часто відвідував. Там місцева мешканка Олена орендувала цілий поверх квартир, допомагаючи з кімнатами тим, хто залишився без житла. Це стало початком центру підтримки, який вона згодом створила та очолила. Гроші на його будівництво вдалося зібрати за допомогою трьох краудфандингових кампаній, організованих за участі Юрчака у 2018 та 2019 роках, який ще кілька разів поверталися до Олени з польським телевізійним каналом, а також самостійно, щоб продовжити цей проєкт та підтримати гуманітарні зусилля. Війна в Україні триває з 2014 року. Однією з найбільших проблем є відсутність психологічної підтримки людей, які постраждали від війни.


Лікарня, Авдіївка, Донецька область, Україна, 2018
Пост Української добровольчої армії (УДА), Мар'їнка, Донецька область, Україна, 2017
Таня підчас молитви, Авдіївка, Донецька область, Україна, 2018
Володимир (праворуч) біля морга, Авдіївка, Донецька область, Україна, 2018
Клієнтка Ірини в студії-макіяжу, яку вона відкрила в своїй кімнаті, Авдіївка, Донецька область, Україна, 2018
Новий рік в лікарні, Авдіївка, Донецька область, Україна, 2018
Душ Аліни, Авдіївка, Донецька область, Україна, 2017
Прання білизни, база Правого сектору, Донецька область, Україна, 2017
Медикаменти, пост Української добровольчої армії (УДА), Мар'їнка, Донецька область, Україна, 2017
Розірвані артилерійським вогнем лінії електропередач, Донецька область, Україна, 2018
Боєць Української добровольчої армії (УДА) на імпровізованій базі, Мар'їнка, Донецька область, Україна, 2017
Андрій з дітьми, Авдіївка, Донецька область, Україна, 2017
 

Ян Юрчак (1996 р.н., Краків, Польща) - польський візуальний художник, який працює з фотографією та активіст. Він навчався в Інституті творчої фотографії в Опаві та закінчив програму наставництва Sputnik Photos. Ян відвідує громади в зоні українського конфлікту з 2017 року. У 2018 році він допоміг створив центр підтримки, розташований у передмісті Донецька. У 2020 році Ян розпочав організацію заходів для дітей та іноземців у Польщі. Ян співпрацює з Краківським містом та Національним науковим центром (NCN). Співкуратор Naga Gallery (Варшава, Польща).


483 перегляди

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page