top of page

Гуртожиток Дарії Свертілової

Українська фотографка Дар'я Свертілова працює над фотопроєктом "Тимчасовий дім" починаючи з 2019 року в великих містах України де досліджує та фотографує сучасну проєвропейську молодь, що тимчасово мешкає в студентських гуртожитках залишених ще з радянських часів.

Гуртожитки – єдиний вид соціального житла, який існує на сьогодні в Україні. Вони були побудовані в радянську епоху, щоб приймати студентів і запропонувати свободу пересування у величезній країні, якою вона була раніше. З того часу будівлі та умови життя не змінилися, але змінилися Україна та її люди. Дар'я Свертілова фотографує гуртожитки, тому що вони представляють співіснування радянської спадщини та нового проєвропейського покоління. Ця неоднозначність приваблює і відображає зміну ментальності в країні, яка рухається до глобалізації.



У 2014 році світ почув про Революцію Гідності в Україні й відтоді західні ЗМІ пишуть про українську молодь. Дар'я виявила, що їх репрезентація була обмеженою та зосереджена переважно на контексті рейв-культури, бідності та війни. Коли фотографка починала цей фотопроєкт, вона хотіла зробити щирий і тонкий портрет покоління, яке народилося після 2000 року. Студенти, які живуть у гуртожитках, молоді, розумні, сповнені надій. Вони щойно залишили сім’ї та переїхали у своє перше самостійне житло. Вони залишаються у своїх маленьких кімнатах лише на 3-5 років, але прикрашають їх з індивідуальним підходом. Всі ці будівлі, які зовні виглядають сірими, холодними й типовими, приховують різноманітні кімнати, що об’єднують радянські інтер’єри та речі, малюнки та плакати кожного студента. Гуртожиток – це такий собі кокон в якому відбувається перехід від підліткового віку до дорослого життя.


 

Дар'я Свертілова (1996 р.н., Одеса) — українська фотографка, що живе та працює між Києвом та Парижем. Закінчила магістерську програму з фотографії та відео в École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (Париж, Франція) у 2023 році. У своїй мистецькій практиці Дар'я досліджує зв’язки між минулим і сьогоденням, зосереджуючись головним чином на молоді та культурному, соціальному та політичному контексті, в якому живе. Використовуючи фотографію як основний інструмент, Дар'я прагне створити щирий і тонкий портрет свого покоління. Фіналістка Palm Photo Prize 2022. Дар'я учасниця багатьох групових фотовиставок в Україні та закордоном.


326 переглядів

Пов'язані пости

Дивитися всі

Comments


bottom of page