top of page

Обличчя Майдану Михайла Палінчака

До роковин розстрілів під час Революції гідності або Євромайдану публікуємо фотосерію "Обличчя Майдану" українського документального фотографа Михайла Палінчака. За різними оцінками з 18 по 20 лютого 2014 року на Майдані, в центрі Києва та біля нього, загинуло від 78 до 83 активістів. Після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників.


“У 2014-му році в центрі Києва було вбито майже сотню протестувальників. Через п’ять років я йшов по Інститутській вулиці, де полягло більшість із них, й звернув увагу на знімки, що висять на деревах. Ці фотографії колись залишили там родичі та друзі загиблих. Згодом фотографії почали вицвітати, деякі зображення покрилися пліснявою, а інші майже стерлися. Так само час стирає з нашої пам’яті революційні події.

Розглядаючи ці понівечені часом знімки, які мають нагадувати нам про людей, котрі пожертвували найціннішим — своїм життям, я згадав цитату американської письменниці Сьюзен Зонтаг: “Все існує, щоб закінчитися фотографією”. – Михайло Палінчак



Але що залишиться, якщо й фотографії зникнуть?



Фотосерія "Обличчя Майдану" стала фіналістом фотоконкурсу Bird in Flight Prize '19 (Україна) та переможцем спеціальної номінації Panasonic Readers' Choice Award, а також фіналістом премії Portraits Hellerau Photography (Німеччина). У 2020 році Михайло Палінчак видав фотосерію "Обличчя Майдану" у вигляді арт-видання з обмеженим накладом у 10 екземплярів.


Видавець: самвидав;

Дерев'яна коробка ручної роботи;

Наклад: 10 коробок;

Кількість фотографій: 10 окремих фотографій виготовлених за технологією "epoxy coat" розміром 20х30см. в кожній коробці;

Пронумеровані та підписані.

 

Михайло Палінчак (1985 р.н., Ужгород) — український вуличний та документальний фотограф. Живе та працює в Києві. Закінчив факультет міжнародної економіки Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Фотографувати почав у 2008 році. З 2012 року член "Української фотографічної альтернативи" (UPHA). Засновник платформи Untitled, що присвячена українській фотографії. Співзасновник спільноти “Українська вулична фотографія” ― платформи для популяризації, дискусії та обміну досвідом у сфері вуличної фотографії в Україні. Фотографії зберігаються в приватних колекціях та музейних колекціях Музею Харківської Школи Фотографії (Харків, Україна), Національного музею Революції Гідності (Київ, Україна) та Салонікського музею фотографії (Салоніки, Греція). Автор фотокниги “Анамнез” (2020) та арт-видання "Обличчя Майдану" (2020).


446 переглядів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page