top of page

Львів — Божа Воля

Разом з деградацією і розвалом радянської імперії деградували і міські служби. Збудовані неймовірними темпами робітничі поселення не тільки втратили свої заводи, але й вичерпали строк придатності. За відсутності архітекторів та дизайнерів, мешканці власноруч, як вміли, почали облаштовувати вулиці та двори. Естетика міського середовища стала все більше формуватись побічними ефектами від відмивання грошей, помилками, руйнуванням, дикою рослинністю. Зрештою — ніким. На все Воля Божа.

Саме це поле випадковостей і народило естетику, котру В'ячеслав Поляков викристовує як матеріал до фотопроекту та фотокниги. Головною її особливістю для Полякова є відсутність свідомого автора.

"Львів — Божа Воля" — це маршрут автобуса, що стартує від Янівського цвинтаря міста Львів і сполучає місто з маленьким селом, загубленим в лісах на самому кордоні з Польщею. Назва є художнім образом і не прив'язує до географії. Всі об'єкти, зібрані в книзі, сфотографовані без будь якого втручання з боку В'ячеслава. Але в більшості знімків він вирізав тло.

"Кришку люку на фотографії “захищено” від крадіжки уламками електроопори (котрі навряд важать більше, ніж сам люк) та великим каменем. Пізніше композицію було доповнено в тому числі річковою галькою. Це все припало листям і поросло мохом. Найцікавішим для мене є момент, коли міські служби починають вважати цей об’єкт частиною свого господарства і фарбують його білою фарбою під час традиційного прибирання перед Великоднем." - ВП

"В 2015 року парламент України прийняв “закон про Декомунізацію”, що постановив в тому числі прибрати більшість монументів радянського періоду. Пам'ятник “бійцям Першої кінної армії” не був демонтований згідно закону, але на хвилі загального знищення об’єктів в країні був розтягнутий місцевими мешканцями на метал. Фотографія фіксує середину процесу." - ВП


Фотокнига В'ячеслава Полякова "Львів — Божа Воля" була опублікован в 2018 році британським видавництвом Overlapse.


В'ячеслав Поляков український фотограф. Народився 1986 році в Херсоні. Закінчив Херсонський державний університет за спеціальністю викладач образотворчого мистецтва. На старших курсах приєднується до спільноти навколо центру «Тотем» і починає займатись медіа-мистетвом. Великий вплив на його фомування мають Стас Волязловський, Макс Афанасьєв та Слава Машницький. Паралельно працює як гарфічний та відео- дизайнер. З 2012 року В’ячеслав фокусується на фотографії. На запрошення Symbolum Sacrum Foundation переїздить до Львова. Там знайомиться та починає працювати разом з Еленою Субач. В'ячеслав виграє конкурси до «FoAm Talents» (Нідерланди, 2017) та «Krakow Photomonth Showoff» (Польща, 2017), є фіналістом «Łódź Fotofestiwal Grand Prix» (Польща, 2017) та «Prix Levallois» (Франція, 2017). Автор фотокниги «Lviv — God’s Will» (Overlapse, Великобританія, 2018).


Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page