top of page

Хроніка групи Шило

Фотокнига "Хроніка" українських фотографів Сергія Лебединського та Владислава Краснощока (група "Шило") включає фотографії зроблені в Україні в період з 2010 по 2015 роками. Викладені в хронологічній послідовності розділи книги є однаково реакцією на зміни у житті та їх документацію. Прифронтова Харківщина, революційний Київ, Донецька та Луганська області, показані в "Хроніці" – сцени з життя, які визначатимуть майбутнє України й, звісно, всієї Європи.



Книга складається з трьох розділів: до, під час і після Революції Гідності ("Євромайдан"). Всі кадри зроблені на чорно-білу плівку, більша частина фотографій надрукована з допомогою літпроцесу, що дозволяє певною мірою узагальнювати зображення, надаючи йому оксамитовості, характерної для «чорної манери» – техніки гравюри меццо-тинто, що спирається на принцип «формування світлого з темного» і оперує «не лінією, а плямою, безперервними, текучими переходами світла й тіні». Подібний прийом багато в чому підкреслює контраст між зовнішньою м'якістю, теплотою зображення і гострої незатишності пострадянського простору всередині кадру, в атмосфері харківських вулиць – перша частина книги присвячена рідному місту фотографів. Драматизм революційних подій посилюється завдяки глибокому чорному фону: для кожного розділу в книзі вибирався різний за кольором і фактурою папір.



"Комбінація арту і документалістики – це якраз і є один зі стовпів, на яких стоїть харківська школа фотографії. Таке поєднання дозволяє повною мірою використовувати подвійність фотографії та балансувати між вигаданим і реальним, технологією і людиною на зображенні. Всі кадри в книзі надруковані на радянському фотопапері, зістарений матеріал по-різному впливає на підсумкове зображення – робить його недосконалим з класичної позиції якості, назовні вилазять технологічні помилки й недоліки. Для мене такий процес виробництва фотографії – свого роду метафора до того, як історія впливає на сьогоднішні події й сьогоднішню картинку." – Сергій Лебединський



Фотокнига "Хроніка" групи "Шило" була видана німецьким видавництвом Dienacht Publishing у 2015 році. Номінант премії German Photobook Award.


Фотографії: Сергій Лебединський та Владислав Краснощок (група "Шило");

Текст: Сергій Лебединський;

Дизайн: FLUUT Grafik-Design;

Мова: українська та англійська;

Видавець: Dienacht Publishing, 2015;

ISBN: 978-3946099031;

Наклад: 600;

Розмір: 21×28 см;

 

Група «Шило» була заснована українськими фотографами у 2010 році. Учасник багатьох міжнародних фестивалів і виставок. Фотографії групи зберігаються в колекціях в Музеї образотворчих мистецтв Х'юстона, Музеї фотографії Кіосато, Музеї сучасного мистецтва Ріо-де-Жанейро та інших. Книга «Euromaidan» була номінована на «Книгу року» в рамках фестивалю в Касселі, а також потрапила в шорт-лист Aperture Foundation Paris Photo "First Photobook" Award.


Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page