top of page

Українське село Івана Литвина

Пропонуємо до вашої уваги унікальні світлини українського села кінця 50х - початку 70-х років минулого століття українського фотографа Івана Литвина, які було нещодавно віднайдено на горищі його онуком – черкаським художником Ігорем Солодовніковим. Наразі приватний архів Ігоря налічує близько 5000 фотографій зроблених його дідом у рідному селі Грушівка, що на Черкащині.



Іван Литвин народився у квітні 1924 року в селі Грушківка, Черкащина. Фотографувати почав ще зі школи. Пережив голодомори в Україні та концтабір «Бухенвальд». Після війни вступив до Одеського художнього училища, але був змушений повернутися в село через брак коштів. У рідному селі працював бібліотекарем, малював плакати, робив скульптури, обеліски та пам'ятники. Наприкінці 50-х у нього з’явився фотоапарат «Зоркий-2», з яким він став нерозлучним. Підробляв фотографією, знімаючи односельчан на паспорт або під час весіль та днів народжень.



Більшість знімків, які зробив Іван Литвин, він ніколи не бачив надрукованими. «Дід друкував переважно те, що замовляли: якісь сімейні фото, але це мізер. Близько 10% із всього, що у нього було! Навіть мама каже, що тільки зараз побачила більшість фото зі свого весілля. Тоді у діда не було лабораторії, часу і можливостей, щоб масово друкувати», – говорить Ігор Солодовніков



Після 25 років роботи в бібліотеці села Грушківка Івана Литвина запросили на роботу до райцентру Кам’янки, що за 8 кілометрів від рідного села. 51-річний Іван починає працювати у Кам’янській художній майстерні. Робота була прибутковою, але творчості в ній не було - Іван весь час змушений був малювати пропагандистські плакати. Рутинна робота поглинає творчість. Остаточно перебравшись разом із родиною до міста, він перестає фотографувати.





11 лютого 1987 року у віці 62 років Іван Литвин помер від інсульту у Кам’янці, Черкаська область. Він залишив по собі вагомий фотографічний доробок, зафіксувавши буденне життя села центральної України середини минулого століття, якому ще необхідно буде визначити місце в історії української фотографії.



Усі фотографії в цьому матеріалі – авторства Івана Литвина з приватного архіву художника Ігоря Солодовнікова.


Іван Литвин (1924 - 1987) - український документальний фотограф. Вступив до Одеського художнього училища, яке не закінчив. Працював бібліотекарем в селі Грушківка, малював плакати, робив скульптури, обеліски та пам'ятники. Згодом влаштувався на роботу в Кам’янську художню майстерню, де залишився працювати до кінця життя.

1 949 переглядів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page