top of page

Погляд фотографа Вікентія Кугеля

Фотовиставка «Вікентій Кугель. Погляд фотографа», що проходить в грудні 2021 в Одеському музеї західного та східного мистецтва являє собою нещодавно віднайдену колекцію світлин одеського фотографа, який знімав Одесу з 1913 по 1953 роки.



Більш як 60 років валіза зі цією спадщиною одеського фотографа пролежала недоторканою в тій квартирі, де жив автор, і де була його домашня фотолабораторія, поки не була випадкова віднайдена. В колекцію входить 2300 зображень, в основному на скляних пластинах, але також на й фотоплівці. Фотографії, які зняті небайдуже, з цікавістю до подробиць, дозволяють відкрити небачені раніше сторінки історії, зануритися в атмосферу Одеси першої половини XX століття. Серед його знімків сюжети Першої світової війни, вуличне життя 1930-1950-х: черга за хлібом, базари, руйнування храмів. У 1940-х провал на час окупації Одеси.



Спадщину Кугеля вдалося викупити завдяки меценату Юрію Маслову. А одеські фотографи Олександр Якимчук та Ганна Голубовська витратили 4 роки на розбір та реставрацію матеріалу, щоб видати фотоальбом та підготувати до відкриття виставку робіт Кугеля.



У 2021 році в рамках книжкового фестивалю «Зелена хвиля» був представлений фотоальбом із 400 фотороботами Кугеля трьома мовами: українською, англійською та російською. Практично всі екземпляри розійшлися бібліотеками. Наразі до друку готується друге видання, яке з'явиться у продажу.


 

Вікентій Кугель (1885–1953) - одеський фотограф, виходець з балтійських губерній Російської імперії, він переїхав до Одеси на початку XX століття і жив тут до самої смерті в 1953 році. За фахом був архітектором, працював у будівельній організації. Захопившись фотографією, влився до лав Одеського фотографічного товариства. Знімав здебільшого репортажну фотографію, але був не професіоналом, а аматором. У 2021 році був виданий фотоальбом «Вікентій Кугель. Погляд фотографа».

1 119 переглядів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page