top of page

Маланка Василини Врублевської

Фотоісторія "Маланка", що була знята в різних роках починаючи з 2012-го року українською фотографинею Василиною Врублевскою в селах західної України де ще донині збереглися традиційні костюмовані гуляння нового року.



Святкування Маланки походить від стародавнього, ймовірно, дохристиянського звичаю. Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні урочистості та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Меланки.



В українській народній традиції дохристиянський та християнський обряди об'єдналися у свято Маланки. Його справляють напередодні Нового року (31 грудня за григоріанським, 13 січня за юліанським календарями — день преподобної Меланії, звідки й походить назва свята).



Під час радянського союзу святкування було заборонено і збереглося лише у декількох селах. Кожне місце має свої традиції та убрання, так село Красноїльськ відоме своїми крилатими ведмедями, село Вашківці бійкою ведмедів у повній темряві та ілюмінованими автівками, і тільки в Белелуях солом'яні ведмеді в протигазах. Жінки за традицією участі не приймають, а чекають вдома з накритим столом.


 

Василина Врублевська (1982 р.н., Київ) - українська фешн та арт фотографиня. Живе та працює в Києві, Укрїна та Парижі, Франція. Закінчила Київський національний університет технологій та дизайну у 2004 році. Співпрацює з Vogue Ukraine, Harper's Bazaar Ukraine, Esquire Ukraine, Elle Ukraine, Forbes Ukraine, Rolling Stones, Buro 24/7. Учасниця групових та персональних виставок в Україні та закордоном.


126 переглядів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page