top of page

Сховане Елени Субач

З початком повномасштабного вторгнення у Львові самоорганізована команда з працівників музеїв, здебільшого реставраторів та волонтерів (музикантів, художників, психологів та навіть підлітків) кинулася готувати його культурні пам'ятки до можливих наслідків війни. Українська фотографка Елена Субач документувала цей процес, його результати та зібрала ці фотографії у проект «Сховане».


"З початком великої війни ми всі змінилися, шукаючи роль, де можемо бути максимально ефективними", - зазначала в той час Елена Субач. "Якщо до війни моїм мотто було: "мистецтво без магії - це просто медіа"... то тепер підхід до фотографії став чітко документальним. Я відчуваю, що історія в концентрованому вигляді розгортається тут і зараз".

Знятий з використанням прямого спалаху, проєкт являє собою майже судово-медичну документацію. Зображення мають напружену та моторошну атмосферу. Загорнуті статуї зображені на вулицях і церквах, перетворюючись на абстрактні форми, які здаються абсолютно недоречними серед готичної архітектури міста. Мішки з піском, складені високо, натякають на наближення війни. Групи волонтерів переносять статуї вручну, а на одному із зображень ми бачимо чоловіка, який ніжно притискає фігуру до себе, коли несе її.

Фотокнига "Сховане" Елени Субач була видана у 2022 році британським видавництвом Besides press.

Книга відкривається есеєм українського автора Юрка Прохаська, який розмірковує про свої стосунки з Яном з Дуклі, покровителем і захисником Львова. Прохасько згадує, як спустив святого з його місця над містом і вперше подивився йому прямо в очі, перш ніж відправити його на зберігання під землю. Це особиста нотатка, яка обґрунтовує і наповнює змістом нагальну документацію, представлену зображеннями фотографки.

У фінальній частині книги кожна статуя розміщена на чорному тлі. Елена Субач видалила тло, щоб приховати місце їхнього зберігання. Тут фігури плавають у темряві, їхня доля невідома. "Сховане" - це робота, яка зображує акт приховування, збереження спадщини перед обличчям війни, що наближається.

Розмір: 21 см x 26 см; Наклад: 400 екземплярів;

Сторінок: 62 ст; Обкладинка: м'яка; Мова: українська та англійська; Видавець: Besides press, 2022; Вартість: 22£ стандартне видання та 90£ лімітоване видання з принтом;


Книга має перфорацію та скріплена застібкою для документів, що перегукується з архівною справою, а потім загорнута в обкладинку з друкованим тисненням.


Замовити книгу можна на сайті видавництва.


 

Елена Субач (1980 р.н., Червоноград) — українська візуальна художниця та фотографка. Наразі мешкає та працює у Львові, Україна. Здобула ступінь магістра з економіки у Волинському державному університеті, перш ніж зайнятися фотографією. Самостійно розвинула власне унікальне бачення української візуальної культури. У своїй мистецькій практиці Олена ставить під сумнів релігію, традиції, конструювання історії та наслідки радянського колоніального минулого. Олена учасниця багатьох групових фотовиставок в Україні та закордоном, а її роботи зберігаються у приватних та музейних колекціях.


159 переглядів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page