top of page

Місто сміття Анни Войтенко

Фотоісторія "Місто сміття" української документальної фотографині Анни Войтенко, що була знята в Каїрі, Єгипет.


Близько 40,000 коптів-християн (і 3% мусульман) живуть у Місті Сміттярів – кварталі на околиці Каїра. Вони збирають та утилізують сміття мегаполісу з населенням у 18 мільйонів. Їхні дахи, вулиці та будинки повністю захаращені сміттям. Більш ніж 10,000 коптських дітей живуть на цих затхлих пагорбах.


Їх життя не є легким, адже вони – християни в мусульманській країні. З раннього дитинства вони повинні навчитись виживати, а потім вчать цього ж своїх дітей. У них на зап’ясті є тату у вигляді Святого Хреста, що часом може коштувати їм життя. Діти працюють так само тяжко й багато, як дорослі. У школах серед звичайних предметів їх також навчають сортувати сміття. Їхні ігри є такими ж жорстокими, як і їхня реальність. В той самий час, на юних обличчях відблискує лик святих, зображений на церковних стінах.



"Я приїхала до Єгипту знімати життя коптів, що компактно проживають у районі Каїра ─ місті сміттярів. Тут все не так як в іншому Каїрі, тому що тут живуть християни. Вони століттями зазнають переслідувань, знищення, але живуть і на зло ворогам зберігають свою віру. Район з'явився в 1969 році, коли Каїр потонув у смітті. Тут є все: стійкий гнітючий сморід від тисяч тонн сміття, складеного скрізь, де є хоч трохи вільного місця, виробництво з його переробки, магазини, школи, дитячі сади, церкви, поліція, кальяни ... " - Анна Войтенко

 

Анна Войтенко - українська документальна фотографиня родом з Києва. Почала фотографувати в 2004 році. Закінчила художню школу при Національному будинку художників і школу фотожурналістики при газеті «Вечірні вісті». У 2008 році випустила книгу «Іза» про село, де зберегли традиції лозоплетіння. Переможець російської премії «Кращий фотограф» (2009) в номінаціях «Фотограф року» і «Серія року». У 2011-2013 роках працювала над документальним фільмом про життя в єгипетському лепрозорії та проєктом «Територія» про вуличних собак в Україні. Автор інсталяцій і виставок «Війна на вулицях Києва», «Ти ілюзія», «Убити фотографію», «Постріли».


632 перегляди

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page