top of page

Розмова з дзеркалом Олега Усатюка

Пропонуємо до вашої уваги добірку світлин та роздуми про фотографію українського документального та вуличного фотографа з Вінниці Олега Усатюка.


Арциз, Україна, 2009

"У людині закладено раціональне та ірраціональне начало. Раціональне - це коли знаєш, де твій пункт "А", де пункт "Б", і яким чином туди дійти. Так склалось, що у певний період мого життя нестача ірраціонального стала поштовхом для зайняття фотографією.


Феодосія, Україна, 2013
Тернопільська область, Україна, 2010
Хмельницький, Україна, 2013

Фотографією почав займатися в 34 роки, вже в зрілому віці. Для мене найбільш близьким є процес невтручання в довколишню реальність. Випадкове світло з вікна тролейбуса надихає мене куди більше, аніж поставлене світло у студії.


Суми, Україна, 2010
Сонячний берег, Болгарія, 2008

На вулиці ніколи не відчуваю себе вищим від нших людей. Якщо знімаєш алкашів, будь готовий з ними "бухнути".


Село Селище, Вінницька область, Україна, 2004
Сонячний берег, Болгарія, 2002

У фотографії завжди більше одного автора: той, хто натиснув на спуск; той, хто відібрав; глядач й щось вище. Є ймовірність, що гарну фотографію може зробити і мавпа, якщо їй дати в руки камеру. Але помітить її - тільки людина з культурним багажем.


Село Печера, Вінницька область, Україна, 2013

Дівчатам знімати легше, до них менше питань. Але бачив, як стара базарна баба ганяла віником красиву молоду фотографиню.


Літин, Україна, 2005
Муровані Курилівці, Україна, 2014
Косів, Україна, 2010

Фотографія може бути гучною, претензійною. Але буває і тиха фотографія - прекрасна своїми напівтонами та нюансами. Але щоб у цьому розібратися, потрібно мати відповідний настрій і бажання. Кажуть, неважливо як ти знімаєш, важливо що ти хочеш сказати. Мені цікаво взяти фотоапарат в руки і дізнатися, що мені розповість вулиця. Це як розмова з дзеркалом. Це як копатися у власних думках. Хто ж автор? Хто склав цей кадр?


Кам'янець-Подільський, Україна, 2011
Село Вороновиця, Україна, 2012

У конкурсах фотографії не беру участі. Вони не мають нічого спільного з творчістю. Як можна судити творчість?


Дмитровичі, Україна, 2017
Вінниця, Україна, 2011

Я переважно знімаю в чб, він точніше передає мій внутрішній світ.


Вінниця, Україна, 2011
Вінниця, Україна, 2010
Село Сокілець, Хмельницька область, Україна, 2007

У мене немає улюблених фотографів.


Вінниця, Україна, 2009
Село Вороновиця, Україна, 2011

Одного разу ми їхали з Вінниці автомобілем в Кам'янець-Подільський, в гуртожиток якогось училища культури. Нам сказали адресу. Під'їхали, було вже темно. Спочатку провтикали в’їзд і заїхали за гуртожиток. Я почав розвертатися і тут фари освітлюють задню стіну будівлі, дівчина сидить, спустивши штани за рогом, хлопець поруч курить, а на стіні напис: "Цой живий!". Прикро, що не зняв." Олег Устатюк


Арциз, Україна, 2009
Одеса, Україна, 2010

Усатюк Олег (1968 р.н., Вінниця) - український документальний та вуличний фотограф. Займається документальною фотографією з 2002 року та арт-проектами з 2011. Приймав участь у різних виставках та арт-фестивалях. Біля десятка авторських проектів, які експонувались в різних містах України.


591 перегляд

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page