top of page

Чорнобиль Віктора Марущенка

Фотосерія «Чорнобиль» класика української фотографії Віктора Марущенка розповідає про людей, які пережили катастрофу 1986 року на Чорнобильській АЕС. Серія описує трагедію жителів України, які постраждали від створеної людськими руками глобальної техногенної аварії.


Евакуація з зони, Чорнобиль, 8 травня 1986 © Віктор Марущенко

У Чорнобилі Віктор Марущенко знімав кілька років і присвятив йому близько двадцяти виставок в Європі та Україні. Фотографії автора фіксують велику трагедію людини, маленької та беззахисної перед лицем техногенної катастрофи. Вони закарбовують соціальні й політичні зміни, які відбувалися в переломний для країни час.

”З моєю колегою, журналісткою «Радянської культури» Лідією Аркадіївною Віріною, ми поїхали на Чорнобильську атомну станцію в перші дні після аварії – 8-9 травня. Тоді ще не було зони, ніякого контролю. Під'їхали під самий реактор, потім вирушили в дитячий табір, куди евакуювали зміну четвертого блоку, десь до ста осіб. Їм можна було піти в спеціальний кіоск, де кожному видавали пляшку червоного вина і чвертку горілки в день. Біля кіоску стояла абсолютна тиша, ніхто ні з ким не розмовляв, мовчки курили. Я дістав камеру, мені один дядько каже: «Не треба». Все ж фізики, всі розуміли, яку дозу отримали, скільки їм залишилося. Зараз шкодую, треба було все-таки тихенько зняти, хоча передати цю фантастичну ситуацію за допомогою фотографії складно”, – Віктор Марущенко

"У 2000 році куратор Гаральд Зеэман (Harald Szeemann) під час роботи над експозицією основного проєкту 49-ої Венеціанської бієнале (2001) «Плато людства» побачив книгу “Viktor Maruscenko. Ukraine. Fotografien" ("Віктор Марущенко. Україна. Фотографії“) видавництва Benteli Verlag (Bern, 1997).


Зеэмана зацікавили знімки українського фотографа про людей, які пережили катастрофу на Чорнобильській АЕС. Куратор попросив Марущенка показати всі знімки, зроблені ним для чорнобильської серії.


Терміни підготовки проєкту були стислі, на пересилку звичайною поштою пішло б багато часу, а електронною поштою Віктор тоді не користувався. Знайшли вихід в передачі зображень по факсимільному зв’язку (факсом).


Марущенко у своїй майстерні, що знаходилася тоді в Києві на вулиці Мала Житомирська, надрукував на матовому бромосрібному фотопапері виробництва київського заводу «Фотон» розміром 18х24 см всі свої фотографії з чорнобильської серії. І передав їх зображення по факсу Зеєману. Куратор відібрав 27 знімків.


Для експозиції «Плато людства» на 49-ій Венеціанській бієнале вже робився спеціальний друк цих фотографій", – Валерій Мілосердов

Особлива подяка Марині Полякові за допомогу та надані матеріали для підготовки публікації про фотосерію "Чорнобиль" Віктора Марущенка.

 

Віктор Марущенко (1946 - 2020) – український фотограф, арткритик та викладач фотографії. Фотографувати почав з середини 1970-х як театральний фотограф. Працював фотокореспондентом газети «Радянська культура» (1980—1991), «Советская культура» по Україні та «День» (1997—1998). Учасник понад 60 персональних і групових фотовиставок у Швейцарії, Німеччині, Франції, США, Канаді, Бразилії, Чилі, Словаччини, Росії та Україні. Учасник бієнале у Венеції (2001) і Сан-Паулу (2004). Його роботи знаходяться в колекціях музеїв, галерей і приватних колекціонерів. У 2004 році Віктор Марущенко заснував власну школу фотографії та займався викладацькою діяльністю. У 2010 році почав видавати друкований фотожурнал «5.6».

1 157 переглядів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page