top of page

Апейрон Максима Дондюка

Апейрон” – це абстрактна фотосерія українського документального фотографа Максима Дондюка, що складається зі знайдених фотоплівок, які були загублені та забуті кілька десятиліть тому в містах та селах Чорнобильської зони.



Фотосерія “Апейрон” є частинною великого довгострокового фотодослідницького проєкту "Проєкт без назви: Чорнобиль", над яким Максим Дондюк працює з 2016 року.



Понад 30 років ці негативи знаходились під завалами сміття в напівзруйнованих, пограбованих будинках, піддаючись дуже повільній деградації під впливом радіації та стихій природи. Проходячи етапи зникнення, стирання та гниття, вони зберегли сліди доказів тіл або речей, які залишили свій слід на фоточутливій плівковій емульсії.


Фотосерія “Апейрон” демонструє зображення на фотоплівках, які втратили своє колишнє значення. Вже неможливо побачити, що було на них зображено з самого початку. Але через руйнацію народжується новий витвір мистецтва. Саме вона дає початок новим формам, створених радіацією та природою; новим значенням, які глядач відкриває для себе.



Більш детально з проєктом “Untitled Project from Chernobyl”, знайденим архівом фотографій та відео, можна ознайомитись на сайті Максима Дондюка.


 

Максим Дондюк (1983 р.н., Хмельницька обл.) - український фотограф, художник, працює з фотографією, текстом, відео та звуком. Свій творчий шлях розпочинав як документальний фотограф в класичному розумінні, та згодом перейшов в площину більш універсальних термінів. Тому подальші проєкти автора відображають експерименти з темами, значеннями та формами. За свої проєкти Максим був відзначений численними нагородами, серед яких Prix Pictet Photography Prize, Lucie Awards, W. Eugene Smith Grant in Humanistic Photography, та інші. Роботи Максима були представлені в Музеї Сучасного Мистецтва в Парижі, в Сомерсет-хаус в Лондоні, в Національному музеї мистецтв XXI століття / MAXXI в Римі, на Фотобієнале в Боготі, Колумбія, та інших країнах світу. У 2019 випустив свою першу фотокнигу “Культура Конфронтації" ("Culture of Confrontation").

448 переглядів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page