top of page

50 гривень Романа Пашковського

Фотопроєкт "50 гривень" українського портретного фотографа Романа Пашковського про людей, яких ми зазвичай не помічаємо. Проєкт дослідження життя людей, які перебувають на межі виживання, між бідністю та злиднями.


Алла Павлівна, 82 роки. Витратить гроші «на фрукти». Хурма – її улюблена.


Щоб відокремити цей соціальний шар фотограф розвішував саморобні оголошення в публічних місцях, на стовпах, на вулицях, у громадському транспорті та в найвіддаленіших приміських районах. У листівці було зазначено, що фотограф дасть 50 гривень кожному, хто прийде до нього в майстерню і дозволить зняти його портрет. У листівці також було зазначено, що вік і зовнішність не мають значення. Після портретної сесії було лише одне запитання: «Як ви витратите гроші?» історії напрочуд зворушливі та вражають чесністю. Кожен герой може розумно пояснити, як він витратить свій заробіток.


Євгенія, 21 рік. Безробітння, витратить гроші на сигарети "Camel" або "Bond".


"Людина готова пройти довгий шлях, щоб дістатися студії. П'ятдесят гривень порівняно невелика сума в сьогоднішній Україні. Але для частини мешканців це значні гроші, кожен герой обґрунтовано може сказати, на що він витратить ці гроші. Я не хочу якось прикрасити ці портрети або якось виділити їх на тлі інших і тому вибрав біле тло, як нейтральне і не відвертає увагу від героя. За час проєкт я зрозумів, наскільки ми різні і які у всіх різні потреби у всьому." - Роман Пашковський


Рафаель, 40 років. Витратить гроші «на хороше життя».


Владислава, 17 років. Накопичує на мультиварку - подарунок для мами.


Анатолій, 37 років. Витратить гроші «на улюблений шоколад дочки».


Олександр, 30 років. Купить ліки для горла.


Людмила, 58 років. Сплатить проїзний на громадський транспорт. Каже, що 50 гривень сьогодні – це «ніщо».


Іван, 41 рік. Витратить гроші на сигарети, яйця, хліб, пепсі.


Ганна Борисівна, 45 років. Оплатить мобільний телефон чи інтернет.


Ігор Іванович, 53 роки. Витратить гроші на сигарети "Київ" синій та хліб.


Анатолій, 46 років. Виплатить частину боргу за шкіряну куртку, яка на ньому.


Олег, 43 роки. Купить 150 грамів улюбленого вафельного торта його дитини.


Оксана, 42 роки. Частину грошей витратить на печиво для дитини, а частину видасть їй на кишенькові витрати.


Віктор, 47 років. Витратить гроші, щоб купити тюльпани своїй 21-річній дочці.


Юлія, 38 років. Купить сир з дірками та банан.

 

Роман Пашковський (1984 р.н., Вінниця) - український портретний фотограф. Живе та працює в Києві. У 2008 році закінчив факультет фотографії в Київському національному університеті культури та мистецтв. Почав працювати у комерційній фотографії, але бажання експериментувати з жанрами, формами та контекстом привело його до школи Віктора Марущенка, яку він закінчив у 2013 році. Відтоді Роман Пашковський працює з соціальним пейзажем, інтимним портретом, а також концептуалізованими рекламними роликами. У 2021 році заснував "Фотошколу Романа Пашковського". Його роботи виставлялись на групових та персональних виставках.


5 965 переглядів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page