top of page

Декомунізована: українська радянська мозаїка Євгена Нікіфорова

Фотопроєкт "Декомунізована: українська радянська мозаїка" (Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics) та одноіменна фотокнига українського документального фотографа Євгена Нікіфорова є першим комплексним дослідженням радянських монументальних мозаїк – визначних артефактів культурної спадщини епохи.


Для цієї фотосерії фотограф Євген Нікіфоров три роки подорожував Україною в пошуках найбільш цікавих творів мистецтва 1950-х - 1980-х років періоду радянського модернізму.

Майже у кожному українському місті є мозаїки, рельєфи або вітражі, створені радянськими художниками у 1950-1980 роках. Ці роботи створювалися як прикраси для громадських приміщень та публічних просторів, але майже завжди вони залишались невидимими. Жителі міст ніколи не відносилися до них як до чогось цінного.

Ні за радянських часів, ні в уже незалежній Україні радянське монументальне мистецтво не викликало особливого інтересу і любові у публіки, сприймаючись швидше як офіційне замовлення і частина пропаганди, не варта для споглядання.


Для цієї фотосерії Євген Нікіфоров відвідав всі регіони України починаючи з 2013 року, щоб сфотографувати залишки монументального мистецтва і відшукати інформацію про них. Євген хотів представити їх чистими від нав’язливого візуального шуму пострадянських міст, які все ще переживають стадію дикого капіталізму. Очищені від ідеологічного контексту, загублені у сучасній пострадянській естетиці, ці монументальні роботи перетворюються на фон, ставши частиною міського ландшафту, звичного як повітря і такого ж непомітного. На сьогодні архів налічує близько 5000 знайдених об'єктів.

Фотокнига “Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics”, що була видана в 2017 році в Україні видавництвом Основи отримала Гран-прі Книжкового Арсеналу 2017 та нагороду в номінації “Мистецька книга”.


Книга містить близько 200 унікальних фотографій монументальних панно: зображені на них величезні робітники, селяни, космонавти і спортсмени з кольорової смальти або кераміки ілюструють радянське життя таким, яким воно мало бути офіційно представлене. Деякі мозаїки, фотографії яких представлені в книзі, були зруйновані незабаром після подорожі Євгена в силу так званих законів про декомунізацію, які забороняють комуністичну символіку та гасла. Хоча зміст творів мистецтва був під контролем радянської пропаганди, українським художникам вдалося розробити візуальну мову, яка виходить за межі соцреалістичного канону. Сьогодні ці роботи є не лише історичним свідченням, але також важливою сторінкою в історії мистецтва ХХ століття.


Фотографії: Євген Нікіфоров;

Редактори: Ольга Балашова та Лізавета Герман;

Видавець: Київ: видавництво Основи, Берлін: видавництво DOM Publishers;

Дизайн: Hooga Creative;

Обкладинка: супер обкладинка, тверда палітурка; Фотографій: 200;

Мова: англійська;

ISBN: 978-966-500-791-3;

Кількість сторінок: 256; Розмір: 275x235 mm;

Вартість: 1500 грн.

Замовити книгу можна на сайті видавництва.

Євген Нікіфоров (1986 р.н., Васильків) - український документальний фотограф, художник і режисер. Працює і проживає у місті Київ. З 2013 року працює над незалежними документальними фотопроєктами. Поточні проєкти Нікіфорова стосуються трансформації публічних просторів в Україні. Роботи Євгена фіксують актуальний стан донедавна панівних, а тепер майже невидимих об'єктів (або їх залишків) доби СРСР по всій країні. Автор фотокниг Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics та Ukraine. Art for Architecture. Soviet Modernist Mosaics 1960 to 1990. З 2017 року учасник колективу Українська Фотографічна Альтернатива (УФА).


1 069 переглядів

Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page