top of page

Чорне море бетону Рафала Мілаха

До вашої уваги фотоісторія "Чорне море бетону" польського документального фотографа Рафала Мілаха (Rafal Milach), яку він знімав у 2008 році в Україні на узбережжі Чорного Моря в рамках спільного проекту "U" в Україні коллективу Sputnik Photos.


Рафал Мілах виріс у Польщі під час розпаду Радянського Союзу, і як наслідок, його робота часто стосується трансформації колишнього Східного блоку, через який можна зрозуміти більш широкі проблеми. Його проект "Чорне море бетону", який бере за тему узбережжя України, документує краєвид, який бореться з фізичними нагадуваннями про важке минуле.


Мурал на пляжі, Алушта, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos

"Родюча Україна, Гітлер мріяв про неї, але вона стала здобиччю Сталіна. Це він та його прибічники обжили цю землю та робили все, що хотіли. Вони давно пішли, але земля України продовжує давати свій урожай — нові шматки бетону. Її поверхня вкрита тріщинами та іржавими плямами, а відголос Сталіна все ще міцно вкорінений в землю. Це ніби докір совісті на казковому узбережжі Чорного моря. Нагадує що зміни відбуваються тихо.


Ця земля нагадує Україну, країну, яка дуже хоче змінитися, але чомусь у неї постійно не виходить. Неначе бетон заповнював не тільки зовнішній, але і внутрішній простір. Минуло всього кілька років після Помаранчевої революції, а люди вже втратили надію на те, що вона увінчається успіхом, що їм стане краще. Вони збиті з пантелику і втомилися від політичного хаосу. У минулому їм було некраще. Це правда. Але наказ був. І тепер їхня доля не покращилася, і злагодженості теж немає.


«Нехай Східна Україна разом з Кримом повернеться в Росію, а західна частина країни приєднається до Європейського Союзу», – каже Олександр, потягуючи пиво. Йому двадцять п'ять, і в нього достатньо часу, щоб випити пива, хоча офіційно він працює в готелі в Алушті. Колись весь Радянський Союз відпочивав на чорноморських курортах. Радянські відпочивальники залишили після себе радянську архітектуру, менталітет і настрої. У Криму мало хто говорить українською. Сам факт того, що вона була визнанана офіційною мовою в Україні є, на думку багатьох місцевих жителів, президентською примхою..." – Рафал Мілах


Севастополь, Крим, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Очаків, Крим, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Алушта, Крим, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Юра, прикордонник, Крим, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Санаторій ветеранів війни в Алушті, Крим, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Сергій, учень другого класу морської школи, Одеса, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Міський пляж, Одеса, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Фонтан на АЗС, Лугове, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Офіціантка Ольга, Севастополь, Крим, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Рибальська гавань, Чорноморськ, Україна, 2008
Євпаторія, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Керч, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Феодосія, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Євпаторія, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Феодосія, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Крим, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Одеса, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Таня, дружина моряка, Одеса, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos
Алушта, Крим, Україна, 2008 © Рафал Мілах / Magnum Photos

У 2013 році Рафал Мілах видав фотосерію ""Чорне море бетону" у вигляді фотокниги.


Видавець: самвидав;

Обкладинка: тверда;

Мова: англійська;

ISBN: 978-8393336111;

Кількість сторінок: 76;

Кількість фотографій: 27;

Розмір: 33,5x27 см.;


Рафал Мілах (1978 р.н., Глівіце, Польща) - польський документальний фотограф. Його робота зосереджена на темах, пов'язаних з трансформацією в колишньому Східному блоці. Професор Кіношколи Кшиштофа Кесловського (Катовіце, Польща) та Інституту творчої фотографії ITF Сілезького університету (Опава, Чехія). Фіналіст премії Фонду фотографії «Deutsche Börse» 2018 року та переможець конкурсу World Press Photo (2008). Автор фотокниг "In the car with R" (2012), "7 Rooms" (2013), "Black Sea of Concrete" (2013), "The Winners" (2014), "PRESSIDENT" (2017), "The First March of Gentlemen" (2018), "Nearly Every Rose" (2018). Співзасновник польського колективу Sputnik Photos. Рафал Мілах є асоційованим членом Magnum Photos.


Пов'язані пости

Дивитися всі
bottom of page